Bakning - en passion!

Jag brinner för att baka. Det är så mycket mer än en hobby. Det är en passion. Ett livskall. Jag kan nog nästan kalla mej för smått besatt. Jag älskar att göra efterrätter, muffins, matbröd, allt med choklad, mm... Allt sånt som egentligen är förbjudet. Förbjudet men gott. Det är det jag kallar livskvalitet!

onsdag 16 maj 2012

Jordgubbstårta med vit chokladkräm

I söndags firade jag min födelsedag (en dag för tidigt), då min mamma, syster, bror och svärföräldrar kom på besök. Då gjorde jag denna tårta, som blev helt fantastiskt god. Vilken skillnad det blir när man gör allt själv och inte använder sig av halvfabrikat!:) Kan vart rekommenderas. Många moment kan tyckas, men det är värt det!

(10-12 bitar)
Tårtbotten:
5 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver

Värm ugnen till 175 grader. Smör och bröa en rund bakform, ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör försiktigt ner dem i smeten.
Häll smeten i formen och grädda ca 40 minuter.
Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna.

Jordgubbsmousse:
200 g frysta jordgubbar
en knapp dl gelésocker multi
100 g färskost, tex. philadelphia
2 msk florsocker
2 dl grädde

Koka upp de frysta jordgubbarna och låt koka ca 2 minuter. Passera dem genom en sil och låt svalna en stund. Blanda ca hälften av jordgubbsmoset med färskosten. Värm upp andra hälften av moset tillsammans med sockret och koka i 30 sek. Låt sedan svalna en aning. Vispa grädden. Blanda lite i taget av jordgubbs-sockermoset med jordgubbs-färskostblandningen och blanda till sist ned den vispade grädden och florsockret. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

Vaniljkräm:
1 ägg
2 msk strösocker
2 msk smör
2 msk potatismjöl
3 dl standardmjölk
3 tsk vaniljsocker

Blanda alla ingredienserna utom vaniljsockret i en tjockbottnad kastrull. Värm under ständig vispning på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen så fort den första bubblan syns. Låt krämen svalna och tillsätt vaniljsockret.

Vit chokladkräm:
100g vit choklad
100g philadelphiaost eller annan creme cheese
1/2 dl vispgrädde

Finhacka chokladen och smält den försiktigt över vattenbad. Rör i hop chokladen med cream cheese. Tillsätt grädden och blanda till en slät kräm. Ställ kallt tills krämen stelnar något men fortfarande är bredbar.

Dela tårtbotten i tre delar med en vass kniv. Lägg den undre delen på ett tårtfat och bred ut vaniljkrämen. Lägg några skivade färska jordgubbar ovanpå.
Lägg på den mellersta tårtbotten och bred ut jordgubbsmoussen. Lägg på mer skivade jordgubbar. Lägg på den översta tårtbotten och bred ut den vita chokladkrämen. Garnera med hela jordgubbar och bred ut mer jordgubbsmousse eller vispad grädde på sidorna. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar