Bakning - en passion!

Jag brinner för att baka. Det är så mycket mer än en hobby. Det är en passion. Ett livskall. Jag kan nog nästan kalla mej för smått besatt. Jag älskar att göra efterrätter, muffins, matbröd, allt med choklad, mm... Allt sånt som egentligen är förbjudet. Förbjudet men gott. Det är det jag kallar livskvalitet!

söndag 30 januari 2011

Lyxig choklad-och dadelkaka med glasyr

Fantastiskt god men också väldigt mäktig chokladkaka som gärna avnjutes med en klick vispad grädde. Har du ingen matberedare kan du finriva choklad och morötter och röra i hop med oljan.

2 mindre morötter, skalade och i bitar
100 g mörk choklad i bitar
1 dl rapsolja, eller annan neutral olja
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 dl mörk muskovadosocker
1 dl råsocker
3 ägg
2 dl strödadlar
250 g 10% kesella
2 dl mald mandel eller mandelmjöl

Glasyr:
1/2 dl mörkt muskovadosocker
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad

Börja med att bröa en form med smör och kakao, gärna en sk. hålform.
Lägg morötter, choklad och olja i en matberedare och kör tills det blir riktigt finmixat.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en skål. Vispa socker och ägg fluffigt tills det blir ljusbrunt i en annan skål. Rör därefter i dadlar, kesella och mandelmjöl och vänd sedan i choklad-och morotsblandningen med en slickepott så att du får med alltihop. Häll hela härligheten i formen och grädda i ca 40 minuter. Låt svalna och bred sedan på glasyren. Glasyren gör du genom att först smälta socker på svag värme och sedan hälla på grädden som får koka någon minut. Sedan häller du detta över chokladen, som först finhackats ner i en skål. Rör i hop till en tjock glasyr.

Pudra gärna kakan med florsocker inför servering.

1 kommentar:

  1. Bakade denna ifjol till jul och den kommer alltid att stå på julbordet framöver. Men:vilken temperatur på ugnen? Står ej i receptet..

    SvaraRadera