Bakning - en passion!

Jag brinner för att baka. Det är så mycket mer än en hobby. Det är en passion. Ett livskall. Jag kan nog nästan kalla mej för smått besatt. Jag älskar att göra efterrätter, muffins, matbröd, allt med choklad, mm... Allt sånt som egentligen är förbjudet. Förbjudet men gott. Det är det jag kallar livskvalitet!

lördag 7 januari 2012

Mörkt potatisbröd

Ett av mina och min äldsta dotters absoluta favoritbröd. De blir väldigt saftiga och håller sig färska i flera dagar. 
(12 st)
15g jäst
2 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
3 dl filmjölk eller yoghurt
1 dl mörk brödsirap
300g grovt riven kokt potatis
8 dl grovt rågmjöl eller rågsikt
7 dl vetemjöl

Rör ut jäst och vatten i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt salt, filmjölk, sirap, riven potatis, rågmjöl och 4 dl av vetemjölet. Arbeta degen i några minuter tills den blir smidig och fin, men inte för kompakt. Den får gärna vara ganska lös, då blir bröden mindre kompakta. Jäs under bakduk minst 2 timmar, gärna längre.

Häll resten av mjölet på bakbordet, ta upp degen och dela den i 12 bitar.
Mjöla händerna. Vänd en degbit i lite mjöl och bolla degen mellan händerna samtidigt som du plattar till den. Försök att inte trycka in så mycket mjöl i bröden, de får gärna vara mjöliga utanpå. Gör varje bröd cirka 10 cm stort och lägg på bakplåtspapper.

Sätt in en plåt i ugnen. Låt bröden jäsa minst 30 minuter. Ta ut plåten och flytta över bakplåtspapper med bröden till den heta plåten. Sätt in plåten i ugnen och ställ in en långpanna med vatten längst ner i ugnen.
Grädda bröden cirka 15 minuter.

Låt svalna på galler utan bakduk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar