Ett av mina och min äldsta dotters absoluta favoritbröd. De blir väldigt saftiga och håller sig färska i flera dagar.
(12 st)
15g jäst
2 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
3 dl filmjölk eller yoghurt
1 dl mörk brödsirap
300g grovt riven kokt potatis
8 dl grovt rågmjöl eller rågsikt
7 dl vetemjöl
Rör ut jäst och vatten i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt salt, filmjölk, sirap, riven potatis, rågmjöl och 4 dl av vetemjölet. Arbeta degen i några minuter tills den blir smidig och fin, men inte för kompakt. Den får gärna vara ganska lös, då blir bröden mindre kompakta. Jäs under bakduk minst 2 timmar, gärna längre.
Häll resten av mjölet på bakbordet, ta upp degen och dela den i 12 bitar.
Mjöla händerna. Vänd en degbit i lite mjöl och bolla degen mellan händerna samtidigt som du plattar till den. Försök att inte trycka in så mycket mjöl i bröden, de får gärna vara mjöliga utanpå. Gör varje bröd cirka 10 cm stort och lägg på bakplåtspapper.
Sätt in en plåt i ugnen. Låt bröden jäsa minst 30 minuter. Ta ut plåten och flytta över bakplåtspapper med bröden till den heta plåten. Sätt in plåten i ugnen och ställ in en långpanna med vatten längst ner i ugnen.
Grädda bröden cirka 15 minuter.
Låt svalna på galler utan bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar