Bakning - en passion!

Jag brinner för att baka. Det är så mycket mer än en hobby. Det är en passion. Ett livskall. Jag kan nog nästan kalla mej för smått besatt. Jag älskar att göra efterrätter, muffins, matbröd, allt med choklad, mm... Allt sånt som egentligen är förbjudet. Förbjudet men gott. Det är det jag kallar livskvalitet!

torsdag 11 november 2010

Semifreddo med dajm

Helt underbar dessert. Kan göras antingen i små portionsformar eller i en stor form. Till ett av mina barns födelsedagskalas en gång gjorde jag den som en glasstårta i en stor nalleform och garnerade med nonstop. Mycket uppskattat! :) Den är len, söt, krämig och gräddig och bara smälter på tungan. Mmmmm....

Du behöver:
2 små dajm (eller en dubbel)
2 1/2 dl grädde
2 stora ägg
1 dl socker
1 msk vaniljsocker av god kvalitet
Färska eller frysta bär till servering

Gör så här:
Lägg dajmen i en plastpåse och slå på den med en kavel tills den blir till småsmulor. Häll grädden i en skål. Knäck äggen och dela gulorna med vitorna. Lägg gulorna i en bunke och vitorna i en annan. Häll sockret och vaniljsockret i bunken med äggulor. Börja med att vispa äggvitorna till ett hårt skum som bildar fasta toppar. Vispa sedan i hop äggulor och socker tills blandningen blir ljust gul. Vispa sist grädden tills den bildar spår och toppar - men vispa inte för länge!

Blanda försiktigt ner grädden, vitorna och dajmsmulorna i bunken med äggulor. Rör om till en jämn smet. Häll över i portionsformar eller i en stor form. Lägg på plastfolie och ställ i frys i minst 3 timmar.

Ta ut semifreddon ur frysen och ställ i kylen ungefär en halvtimme innan servering.

Servera gärna lite bär till, eller varför inte en god bärsås (mixa bär med florsocker)!

ENJOY!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar